Siirry pääsisältöön

Syksyyn mahtuu muutakin kuin elonkorjuuta

Laiska se töitään luettelee, mutta silläkin uhalla tekee kovasti mieli mainita mitä kaikkea puutarhassamme on tehty elokuun aikana. Ensinnäkin, syyskausi on oivallinen aika siirrellä ja harventaa alkukesällä kukkineita perennoja. Kukat eivät enää tässä vaiheessa vuotta kovasti loukkaannu siitä että niitä siirrellään, ovathan ne jo hommansa hoitaneet ja alkavat valmistautua lepovaiheeseen. Olen kuitenkin hiukan epävarma siitä kannattaako päivänliljoja ja kurjenmiekkaa leikata vielä, vai odotanko syys- tai lokakuulle. Mitä mieltä olette?




Perennoista kuunliljamme sai lähteä ja sen tilalle istutimme komean syysleimun. Olin ihaillut leimuja naapureiden palstoilla, ja onneksi yhdistyksemme omille fb-sivuille tuli vaihtari-ilmoitus: naapuri halusi harventaa omaa leimukkoaan ja ottaa tilalle jotain alkukesän kukkivaista. Osa päivänliljoistamme muutti uuteen pihaan ja meille tuli leimu. Siirrosta on nyt muutama viikko ja arvelen leimun jäävän henkiin.

Kitukasvuinen, joskin marjakas punaherukkapuska joutui muuttamaan toiselle pihamaalle kun sen tilalle saatiin niin ikään pitkään himoittu malva. Malva on kiinnostanut minua aina pitkänhuiskean vartensa ja herkänkauniin kukintonsa takia. Malva osoittautui kuitenkin hiukan herkkähipiäiseksi kaunottareksi, hän alkoi välittömästi riutumaan muutettuaan meille, mutta yritämme nyt saada sitä selviytymään hengissä. Ainakin hän sai A-luokan multaa kotiutumisen tueksi, ja lisäksi rakkautta ja ylenpalttista ihailua. Toivotaan sen riittävän. 

Suurin muutos tehtiin pöytäryhmää ympäröineelle syreeniseinämälle. Syreeniseinämä muodosti ihanan, suojaisan sopen ruokailla, mutta samalla se ikävästi blokkasi maisemia. Syreeniseinä sai lähteä, ja vaikka tunsinkin itseni murhariksi repiessäni käsivarren paksuja juurakkoja maasta, niin olen lopputuokseen tyytyväinen. Nyt mökin ikkunasta avautuu maisema koko kauniille pihamaalle. Allaolevassa kuvaparissa vasen on ennen, oikea jälkeen operaation.




Tähän vuodenaikaan kannattaa leikata matalaksi ne vadelmapensaat jotka antoivat kesällä satoa, nuoret varret jätetään leikkaamatta. Tai toki tässäkin asiassa näyttää olevan kahden koulukunnan väkeä, toisten mielestä oikea aika leikata on keväällä, toisten mielestä syksyllä. Meistä tuli syksyn kannattajia, koska epäilemme tokkopa olisimme keväällä enää erottaneet vanhoja puskia uusista. Nyt niissä on noviisinkin silmillä selkeä ero: marjasadon köyhdyttämät vanhat puskat ovat keltaisia ruikkuja, uudet puskat ovat edelleen vihreitä ja kauniita. Vadelmapensaan leikkaaminen on muuten mitä mainiointa kokovartalotreeniä!

Elokuu on ihana kuukausi pimeine iltoineen ja leutoine päivineen. Puutarhurille tämä on kiireistä aikaa, mutta myös todella palkitsevaa. Pian alkaa omenasadonkorjuu, jonka jälkeen jäljelle jäävät enää maa-artisokat, mutta se on myöhäissyksyn juttuja. Mukavia syysiltoja teille lukijat!




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mökin ulkoseinien homepesu ja muita keväthommia

Olen odottanut viime kesästä asti tilaisuutta saada pestyä mökin ulkoseinät homepesulla, ja viimeinkin siihen koitti oikea hetki viime sunnuntaina. Mökkimme ulkoseinät ovat melko hyvässä maalissa, mutta seinään oli kertynyt mustia homepilkkuja vuosien saatossa. Onneksi tähän rumaan ongelmaan löytyy apu homepesuaineista. Naapurimme sanoi käyttävänsä pesemiseen kloritea, mutta itse valitsin mielummin aineen jonka arvelen olevan kloritea vähemmän ympäristöä kuormittava. Pesuprosessi oli yksinkertainen: Mökin ulkoseiniin suihkutettiin homepesuainetta kuvassa näkyvällä suihkepullolla (vahva suositus) ja aineen annettiin vaikuttaa kolmisen tuntia, sen jälkeen seinät kuurattiin pehmeällä, kostealla harjapesulla kautta linjan. Pesuaineen pitää antaa vaikuttaa riittävän pitkään, jotta se tappaa home- ja leväkasvuston. Harjauksen jälkeen seinät vielä suihkutetaan puhtaaksi. Lopputulos oli kieltämättä hämmästyttävä, mökki näyttää kirjaimellisesti vastamaalatulta ja kirkkaalta. Jatkovarrel

Hiisi vieköön mikä väri!

Alkanut kesä käynnistyi siirtiksellämme ahkeralla maalaamisella, taas! Ostimme mökkimme vuosi sitten, ja aloitimme mökkiläisyyden maalaamalla mökin sisäpinnat, tänä vuonna vuorossa ovat ulkopinnat. Mökin tummanruskeat ikkunanpokat saivat nyt kauniinvihreän värin, sävyn nimi on myyttisen kuuloinen Hiisi, mutta kovasti kaunis sävy se nimestään huolimatta on. Naapurimme mielestä väri on komuutinvihreä. Mökin etelänpuoleinen seinä oli auringonpolttama, joten seinä maalattiin uudestaan öljymaalilla. Nyt mökkimme on toden totta pessyt kasvonsa ja näyttää ikäistään nuoremmalta. Alla kuva hiisinvihreästä, mainittakoon, että puolisollani alkoi jännästi tehdä mieli minttupuffettia maalausurakan aikana. 😀 Kesäkukkiakin olen laittanut kasvamaan. Vanhojen kottikärryjen hajottua keksin tehdä niistä kukkapenkin, keväällä siemenestä kylvämäni krassit muuttivat kärryihin ja ovat jo parin viikon ajan jopa säilyneet hengissä. Jos teette tällaisen kärrypenkin niin muistakaa takoa kärrynpohjaan re

Siirtolapuutarhamme on (vadelma)taivas

Mikä kesä meillä Suomessa onkaan ollut! Kesäkuun helteet ja heinäkuun kosteanlämpimät päivät ovat tehneet kesästä omalla tavallaan ikimuistoisen; kesä tuntuu jatkuvan jatkumistaan vähän samaan tapaan kuin lapsuudessa, jolloin kesät olivat aina pitkiä ja kuumia.  Kuten viime kesänä, tämänkin kesän olen viettänyt suurimmaksi osaksi siirtiksellä ja olen edelleen täysin haltioitunut aamuista. Aamut ovat kauniita, aamukasteista uuteen päivään heräävää luontoa ei vain voi väsyä ihmettelemään. Aamuhetkissä asuu onni. vastapesty matto Täydellinen onni ei sen sijaan asu tämän puutarhurin ryytimaassa. Herneet paleltuivat toukoukuun loppupuolen kylmässä jaksossa, yksikään istuttamani herne ei tuottanut taimia. Retiisit sen sijaan lähtivät kasvuun vaikka kylmä jakso hidasti niiden hyvin alkanutta kasvupyrähdystä, mutta valmiit retiisit tuottivat pettymyksen. Olin suunnitellut tekeväni juhannusvieraillemme retiisitsatsikia, mutta kauhukseni joka ikinen retiisi oli päätynyt matobuffetiksi