Mikä kesä meillä Suomessa onkaan ollut! Kesäkuun helteet ja heinäkuun kosteanlämpimät päivät ovat tehneet kesästä omalla tavallaan ikimuistoisen; kesä tuntuu jatkuvan jatkumistaan vähän samaan tapaan kuin lapsuudessa, jolloin kesät olivat aina pitkiä ja kuumia. Kuten viime kesänä, tämänkin kesän olen viettänyt suurimmaksi osaksi siirtiksellä ja olen edelleen täysin haltioitunut aamuista. Aamut ovat kauniita, aamukasteista uuteen päivään heräävää luontoa ei vain voi väsyä ihmettelemään. Aamuhetkissä asuu onni.
vastapesty matto |
Täydellinen onni ei sen sijaan asu tämän puutarhurin ryytimaassa. Herneet paleltuivat toukoukuun loppupuolen kylmässä jaksossa, yksikään istuttamani herne ei tuottanut taimia. Retiisit sen sijaan lähtivät kasvuun vaikka kylmä jakso hidasti niiden hyvin alkanutta kasvupyrähdystä, mutta valmiit retiisit tuottivat pettymyksen. Olin suunnitellut tekeväni juhannusvieraillemme retiisitsatsikia, mutta kauhukseni joka ikinen retiisi oli päätynyt matobuffetiksi. En edes tiennyt, että retiisejäkin voi uhata mato, mutta näköjään sitten voi. No, näiden epäonnistumisen ohella on tullut myös onnistumisia. Lehtikaali kasvoi hienosti, samoin korianteri. Tänä kesänä istutimme ekat omat potut, ja ne kasvoivat kauniisti ja maistuivat mainioille. Avomaankurkku tuottaa satoa kesäkurpitsasta puhumattakaan.
Tomaatit, jotka olen siemenestä asti kasvattanut ovat punastumista vaille valmiit - ne kasvavat avomaalla (meillä ei ole kasvihuonetta) joten hommassa kestää.
It´s a boy! :) |
Pikkuiset kurkkuset siellä killistelevät auringossa |
Kesääni on kuulunut puutarhan sadon hyödyntäminen leivonnassa, meillä on syöty liioittelematta useita kertoja viikossa raparperipiirakkaa, vadelmapiirakkaa, kesäkurpitsakakkua ja jäätelöä vadelma- tai raparperihillolla. Olen hillonnut viimevuotisia pakkasvadelmia saadakseni tilaa pakkaseen uusille marjoille, ja niitähän on tullut! Vadelmaa on kerätty taatusti yli 20 litraa, onneksi ystävät ovat auttaneet ja hakeneet omiin pakkasiinsa marjoja. Kauhulla olen silmäillyt puutarhamme kolmea omenapuuta - ne ovat tänä vuonna superhedelmällisiä.
Vattuja riittää tänä kesänä |
Retiisitsatsikin sijaan tein juhannuksena aika kivan makuista lipstikkapestoa, jaan teille tähän sen ohjeen. Lipstikka on mielestäni hiukan konstikas kasvi, sitä lipsahtaa helposti liikaa ruokiin ja se dominoi muita makuja. Kannattaa noudattaa varovaisuutta.
Lipstikkapesto
3 dl lipstikkaa
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl pinjansiemeniä
reilu 1/2 dl parmesania
1 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
suolaa, pippuria
Soseuta ainekset keskenään tehosekoittimessa ja hyvä tulee!
Ekat omat! |
Kommentit
Lähetä kommentti