Siirry pääsisältöön

Vuodenvaihteen aatoksia

Vuoden viimeinen päivä on käsillä joten on kai luonnollista katsoa taaksepäin kulunutta vuotta, ja tehdä yhteenvetoa taakse jäävästä. Viime kesänä minusta tuli viimeinkin pienen mökin omistaja ja ehta puutarhuri, se on ehdottomasti tämän vuoden yksi keskeisimpiä kohokohtia! Mökin hankinta toi elämääni uusia ihmisiä ja yhteisön, johon olen varovasti liittynyt. Kuten jossain ensimmäisistä blogikirjoituksistani mainitsin, minulla on ollut ristiriitainen suhde yhteisöllisyyteen. Olin huolissani siitä, että yhteisöön liittyminen kapeuttaisi privaattielämääni ja joutuisin jakamaan vapaa-aikaani vieraiden ihmisten kanssa, että aloittelevaa puutarhuria tultaisiin turhan innokkaasti ja pyytämättä neuvomaan, että touhuiluni muuttuisivat julkiseksi huviksi. Kuinka turhia huolia! Siirtiksen myötä olen saanut elämääni uusia, upeita tuttavuuksia, ainutlaatuisia onnistumisen kokemuksia ja paljon, paljon raitista ilmaa. 

Lisää kuvateksti
Asuimme mökillämme kesäkuun alusta syyskuun puoleenväliin saakka, jolloin runsaat syyssateet tekivät mökkeilystä epämukavaa ja lämmin koti alkoi vetämään puoleensa. Mökin talviteloille laittaminen on muuten omanlaisensa rituaali, johon liittyi ainakin minulla haikeita huokailuja ja kaihertavaa kaipuuta kevääseen, mutta myös syvää tyytyväisyyttä kuluneesta kesästä ja tehdystä työstä. Syksyn viileys teki tehtävänsä ja toimi ajurina kotiin paluulle. 

Helsingissä ei ole ollut vielä tänä talvena lunta pois lukien lyhyttä hetkeä joskus marraskuussa. Perennoille lumivaippa olisi tervetullut suoja, ja kyllähän lumi maisemaa kaunistaisi. Ohut lumivaippa paljasti mökin pihalla vipeltäneet otukset, hiiret olivat kiertäneet mökkiä, mutta sisältä en ole tähän mennessä löytänyt papanan papanaa. Naapureiden kanssa vaihdettiin syksyllä puhelinnumeroita siltä varalta, että tulee ilmoitettavaa esimerkiksi murtovarkaudesta tai muusta epämukavasta ilmiöstä. Alueellamme on syksyn aikana tehty ilkivaltaa, mutta tähän mennessä mökkimme on siltä säästynyt. 

Toistaiseksi on tyydyttävä tekemään tsekkauskäyntejä siirtikselle, mutta maaliskuussa pärähtää - silloin on nimittäin aika leikata omenapuiden vuosikasvut! Toivoa sopii, että jäisen puun oksiston harvennus sujuu ilman luunmurtumia ja haavoja, tällaiselle vikkeläliikkeiselle ihmiselle se ei ole paras mahdollinen puutarhalaji. 

Taisin kertoa ensimmäisessä blogissani, että minulla on siirtistausta, kiitos vanhempieni. Kummatkin olivat ankaran protestanttisia työmoraaliltaan myös mitä siirtikseen tuli, enkä muista kummankaan juurikaan oleskelleen mökillä: Mökillä tehtiin puutarhatöitä, ehkä vähän grillattiin välissä, ja jatkettiin hommia. Minäkin olen omaksunut osittain tuon kulttuurin, rentoudun puuhastelemalla. 

Löysin vanhoista valokuvista kivan otoksen kesäpäivästä, jossa asetelma on kovin tuttu. Isäni kuokkii perunapeltoa ja minä hoidan lemmikkikania. Kuvan on ottanut silloinen supertuttavallinen naapuri, jonka  mielestä oli ok tulla kylään milloin häntä huvitti. :) Ensi kevään yrttitarhasuunnitelmat ovat jo mielessä, niistä kirjoitan keväällä kun aika on. Hyvää uutta vuotta lukijoilleni, rauhallista talvehtimisaikaa, palataan auringon aikaan asiaan.       
                                                                                                       




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mökin ulkoseinien homepesu ja muita keväthommia

Olen odottanut viime kesästä asti tilaisuutta saada pestyä mökin ulkoseinät homepesulla, ja viimeinkin siihen koitti oikea hetki viime sunnuntaina. Mökkimme ulkoseinät ovat melko hyvässä maalissa, mutta seinään oli kertynyt mustia homepilkkuja vuosien saatossa. Onneksi tähän rumaan ongelmaan löytyy apu homepesuaineista. Naapurimme sanoi käyttävänsä pesemiseen kloritea, mutta itse valitsin mielummin aineen jonka arvelen olevan kloritea vähemmän ympäristöä kuormittava. Pesuprosessi oli yksinkertainen: Mökin ulkoseiniin suihkutettiin homepesuainetta kuvassa näkyvällä suihkepullolla (vahva suositus) ja aineen annettiin vaikuttaa kolmisen tuntia, sen jälkeen seinät kuurattiin pehmeällä, kostealla harjapesulla kautta linjan. Pesuaineen pitää antaa vaikuttaa riittävän pitkään, jotta se tappaa home- ja leväkasvuston. Harjauksen jälkeen seinät vielä suihkutetaan puhtaaksi. Lopputulos oli kieltämättä hämmästyttävä, mökki näyttää kirjaimellisesti vastamaalatulta ja kirkkaalta. Jatkovarrel

Hiisi vieköön mikä väri!

Alkanut kesä käynnistyi siirtiksellämme ahkeralla maalaamisella, taas! Ostimme mökkimme vuosi sitten, ja aloitimme mökkiläisyyden maalaamalla mökin sisäpinnat, tänä vuonna vuorossa ovat ulkopinnat. Mökin tummanruskeat ikkunanpokat saivat nyt kauniinvihreän värin, sävyn nimi on myyttisen kuuloinen Hiisi, mutta kovasti kaunis sävy se nimestään huolimatta on. Naapurimme mielestä väri on komuutinvihreä. Mökin etelänpuoleinen seinä oli auringonpolttama, joten seinä maalattiin uudestaan öljymaalilla. Nyt mökkimme on toden totta pessyt kasvonsa ja näyttää ikäistään nuoremmalta. Alla kuva hiisinvihreästä, mainittakoon, että puolisollani alkoi jännästi tehdä mieli minttupuffettia maalausurakan aikana. 😀 Kesäkukkiakin olen laittanut kasvamaan. Vanhojen kottikärryjen hajottua keksin tehdä niistä kukkapenkin, keväällä siemenestä kylvämäni krassit muuttivat kärryihin ja ovat jo parin viikon ajan jopa säilyneet hengissä. Jos teette tällaisen kärrypenkin niin muistakaa takoa kärrynpohjaan re

Siirtolapuutarhamme on (vadelma)taivas

Mikä kesä meillä Suomessa onkaan ollut! Kesäkuun helteet ja heinäkuun kosteanlämpimät päivät ovat tehneet kesästä omalla tavallaan ikimuistoisen; kesä tuntuu jatkuvan jatkumistaan vähän samaan tapaan kuin lapsuudessa, jolloin kesät olivat aina pitkiä ja kuumia.  Kuten viime kesänä, tämänkin kesän olen viettänyt suurimmaksi osaksi siirtiksellä ja olen edelleen täysin haltioitunut aamuista. Aamut ovat kauniita, aamukasteista uuteen päivään heräävää luontoa ei vain voi väsyä ihmettelemään. Aamuhetkissä asuu onni. vastapesty matto Täydellinen onni ei sen sijaan asu tämän puutarhurin ryytimaassa. Herneet paleltuivat toukoukuun loppupuolen kylmässä jaksossa, yksikään istuttamani herne ei tuottanut taimia. Retiisit sen sijaan lähtivät kasvuun vaikka kylmä jakso hidasti niiden hyvin alkanutta kasvupyrähdystä, mutta valmiit retiisit tuottivat pettymyksen. Olin suunnitellut tekeväni juhannusvieraillemme retiisitsatsikia, mutta kauhukseni joka ikinen retiisi oli päätynyt matobuffetiksi