Siirry pääsisältöön

Nää aamut täällä siirtolapuutarhalla on nättejä!

On kai uskottava, että kukkein kesä on jäänyt taakse ja on astuttu askel kohti syyskautta. Tänään kahdeksanvuotias kummipoikani tuli assaroimaan minua työpäiväni ajaksi siirtikselle, ja otsikko on hänen kommenttinsa. Pikkutyyppi ihaili aamuauringossa kylpevää pihaa, ja hoksasi heti yhden parhaista mökkeilyn puolista. Aamut ovat kiistatta kauniita.

Äkisti viilentynyt sää tuntuu hiukan liian raa'alta pitkän helleputken jälkeen, mutta toisaalta mikäpä tässä, elokuu on aina ollut yksi lempivuodenaikani. Viime perjantaina oli aika poimia pihamme ainoan karviaismarjapensaan sato, tuloksena noin 2 kg viininpunaista herkkua. Mies pitää minua enemmän karviaisesta ja innostui enonsa innoittamana kokeilemaan karviaismarjahillon tekemistä. Pidimme lauantaina siirtiksellämme rapujuhlat, ja loppuillan juustotarjottimelle laitettiin sitten tarjolle itse tehtyä karviaishilloa. Ja kyllä juu, touhu on kuin konsanaan Strömsössä.








Kilo marjoja hilloksi keitettynä mahtui noihin kolmeen lasipurkkiin.

Ohje

1 kilo rakkaudella poimittuja karviaisia
       1/2 dl vettä (ihan totta, näin vähän se vaatii)
500 g hillosokeria
1 - 1,5 vaniljatanko

Karviaiset huuhdotaan ja kannat poistetaan. Marjat, vesi ja vaniljatanko laitetaan kattilaan. Kun seos kuumenee höyryäväksi, lisää sokeri. Keittele hymyssä suin noin 20 min ja poista välillä vaahto hillon pinnalta.

Sitten tärkeä vaihe: steriloi hillopurkit! Mies keitteli hillopurkkeja kumikauloineen päivineen muutamia minuutteja kiehuvassa vedessä. Varaudu hyvillä ottimilla, jotta saat steriloidun astian kiehuvasta vedestä ja jotta onnistut kumoamaan hillopurkkiin ja kannen kauluksiin jäävän veden pois. Valmis hilloseos kaadetaan purkkiin ja siinä se. Nautiskele vaikka Västerbottensostin kanssa.  

Siirtis on oiva paikka kesäisten juhlien pitämiselle. Elokuun hämärtyvät illat tarjoavat täydellisen ilmapiirin juhliin, tiedätte kyllä, valosarjojen tuike omenapuiden oksilla, kynttilät lyhdyissä, rakkaat ihmiset lähellä. Tulipa myös todistettua, että mökkeröisemme lasikuistille mahtuu oikein hyvin kahdeksan hengen seurue viettämään juhlia, ei mitään ongelmaa. Helan går vaan!






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mökin ulkoseinien homepesu ja muita keväthommia

Olen odottanut viime kesästä asti tilaisuutta saada pestyä mökin ulkoseinät homepesulla, ja viimeinkin siihen koitti oikea hetki viime sunnuntaina. Mökkimme ulkoseinät ovat melko hyvässä maalissa, mutta seinään oli kertynyt mustia homepilkkuja vuosien saatossa. Onneksi tähän rumaan ongelmaan löytyy apu homepesuaineista. Naapurimme sanoi käyttävänsä pesemiseen kloritea, mutta itse valitsin mielummin aineen jonka arvelen olevan kloritea vähemmän ympäristöä kuormittava. Pesuprosessi oli yksinkertainen: Mökin ulkoseiniin suihkutettiin homepesuainetta kuvassa näkyvällä suihkepullolla (vahva suositus) ja aineen annettiin vaikuttaa kolmisen tuntia, sen jälkeen seinät kuurattiin pehmeällä, kostealla harjapesulla kautta linjan. Pesuaineen pitää antaa vaikuttaa riittävän pitkään, jotta se tappaa home- ja leväkasvuston. Harjauksen jälkeen seinät vielä suihkutetaan puhtaaksi. Lopputulos oli kieltämättä hämmästyttävä, mökki näyttää kirjaimellisesti vastamaalatulta ja kirkkaalta. Jatkovarrel

Hiisi vieköön mikä väri!

Alkanut kesä käynnistyi siirtiksellämme ahkeralla maalaamisella, taas! Ostimme mökkimme vuosi sitten, ja aloitimme mökkiläisyyden maalaamalla mökin sisäpinnat, tänä vuonna vuorossa ovat ulkopinnat. Mökin tummanruskeat ikkunanpokat saivat nyt kauniinvihreän värin, sävyn nimi on myyttisen kuuloinen Hiisi, mutta kovasti kaunis sävy se nimestään huolimatta on. Naapurimme mielestä väri on komuutinvihreä. Mökin etelänpuoleinen seinä oli auringonpolttama, joten seinä maalattiin uudestaan öljymaalilla. Nyt mökkimme on toden totta pessyt kasvonsa ja näyttää ikäistään nuoremmalta. Alla kuva hiisinvihreästä, mainittakoon, että puolisollani alkoi jännästi tehdä mieli minttupuffettia maalausurakan aikana. 😀 Kesäkukkiakin olen laittanut kasvamaan. Vanhojen kottikärryjen hajottua keksin tehdä niistä kukkapenkin, keväällä siemenestä kylvämäni krassit muuttivat kärryihin ja ovat jo parin viikon ajan jopa säilyneet hengissä. Jos teette tällaisen kärrypenkin niin muistakaa takoa kärrynpohjaan re

Siirtolapuutarhamme on (vadelma)taivas

Mikä kesä meillä Suomessa onkaan ollut! Kesäkuun helteet ja heinäkuun kosteanlämpimät päivät ovat tehneet kesästä omalla tavallaan ikimuistoisen; kesä tuntuu jatkuvan jatkumistaan vähän samaan tapaan kuin lapsuudessa, jolloin kesät olivat aina pitkiä ja kuumia.  Kuten viime kesänä, tämänkin kesän olen viettänyt suurimmaksi osaksi siirtiksellä ja olen edelleen täysin haltioitunut aamuista. Aamut ovat kauniita, aamukasteista uuteen päivään heräävää luontoa ei vain voi väsyä ihmettelemään. Aamuhetkissä asuu onni. vastapesty matto Täydellinen onni ei sen sijaan asu tämän puutarhurin ryytimaassa. Herneet paleltuivat toukoukuun loppupuolen kylmässä jaksossa, yksikään istuttamani herne ei tuottanut taimia. Retiisit sen sijaan lähtivät kasvuun vaikka kylmä jakso hidasti niiden hyvin alkanutta kasvupyrähdystä, mutta valmiit retiisit tuottivat pettymyksen. Olin suunnitellut tekeväni juhannusvieraillemme retiisitsatsikia, mutta kauhukseni joka ikinen retiisi oli päätynyt matobuffetiksi